Mikä on futisgolf?

Futisgolf on pohjimmiltaan yhdistelmä jalkapalloa ja golfia, mutta futisgolfilla on myös joitakin piirteitä esimerkiksi minigolfista. Lähtökohtana on saada pallo aloituspisteestä reikään mahdollisimman pienellä potkumäärällä, elikkä sama periaate kuin golfissa. Futisgolfissa sen sijaan ei käytetä golfpalloja ja golfmailoja, vaan jalkapalloja ja omia jalkoja. Piirteitä minigolfista näkyy esteistä radoilla. Pallon kuuluu esimerkiksi yhdessä radassa kulkea talon läpi ja toisessa radassa pallon kuuluu kulkea kivimuurin yli.

 

Miten futisgolfia pelataan?

 • Alueella on 18 rataa ja se jolla on vähiten potkuja kaikkien ratojen jälkeen voittaa.
 • Kaikkien ratojen alussa on keltainen pöytä ja sieltä löytyy selitys ja kuvaus miten rataa kuuluu pelata.
 • Meidän radoilla on kolme ”vaikeusastetta” mikä tarkoittaa että jokaisella radalla on kolme eri potkupistettä. Potkupisteet ovat merkityt kolmella eri värillä: valkoinen, keltainen ja punainen. Pelaaja valitsee itse mistä vaikeusasteesta pelataan.
  • Valkoinen on helpoin (toisin sanoen, radat ovat lyhyimmät). Tämä potkupiste sopii lapsille, junioreille tai henkilölle jonka mielestä omat potkut eivät ole voimakkaita.
  • Keltainen on alkuperäinen potkupiste ja sopii kaikille. Tässä vaikeusasteessa löytyy erillinen pelilauta useimmissa radoissa josta pallon voi potkia, mutta pallon saa myös potkia laudan sivusta olevassa ruohikosta.
  • Punainen on vaikein ja radat ovat pitempiä. Vaikeusaste sopii esimerkiksi jalkapallopelaajille ja niille jolla on voimakas potku.

Futisgolfin säännöt

Futisgolfia pelataan pääasiallisesti hauskanpidon takia. Yleensä peliä ei pidä ottaa liian vakavasti, mutta siitä voi tottakai luoda kilpailun. Seuraavia sääntöjä täytyy seurata jotta olisi mahdollisuus rataennätykseen (kilpailuja voi pelata muilla säännöillä)

 • Maksimimäärä potkuja jokaisella radalla on 8. Jos ei onnistu saamaan palloa reikään alle kahdeksalla potkulla, merkitään 8 tuloskorttiin.
 • Pallo täytyy aina pelata siitä pisteestä mihin se on pysähtynyt.
 • Poikkeus: radan ensimmäisen potkun jälkeen saa valita jos jatkaa seuraavaa potkua siitä mihin pallo on pysähtynyt tai jos siirtää pallon takaisin aloituspisteeseen ja potkaisee toisen potkunsa siitä.
 • Jos pallo on pelaamattomassa paikassa (oja, este, pusikko, puu) sen saa siirtää jalkaterän (noin 30 cm) ilman rangaistuspotkua.
 • Pallon tulee aina olla pysähtynyt ennen seuraavaa potkua.
 • Pallon tulee kulkea esteiden läpi oikeasta suunnasta.

Pääasiassa World Footballgolf Associationin säännöt seurataan, paitsi edellämainitut poikkeukset. Jos haluaa voi lukea kaikki säännöt World Footballgolf Associationin kotisivuilla (vain englanniksi).

Mitä tarvitsee mukaan pelaamiseen?

Kaikki mitä pelaaja tarvitsee mukaansa on tarkoituksen mukaiset vaatteet ja kengät, sekä aurinkoisen mielen. Hintaan sisältyy pallo (saa toki ottaa oman pallon mukaansa), kynä ja tuloskortti. Huonossa säässä meillä on muutama sateenvarjoa lainattavana.

Pukeutuminen

Uppgårds Fotisgolfilla ei ole mitään pukukoodia tai muita kovia sääntöjä. Kaikki saa pukeutua miten itse pohtii sopii parhaiten sään mukaan. Kaikki jalkineet ovat sallitut, myös jalkapallokengät. On hyvä ottaa huomioon että futisgolfin alueella ei kuitenkaan ole yhtä hyvää ruohoa kuin jalkapallokentällä, sekä parilla kohdilla radalla pitää kävellä kalliolla.