Mikä on futisgolf?

Futisgolf on pohjimmiltaan yhdistelmä jalkapalloa ja golfia, mutta futisgolfilla on myös joitakin piirteitä esimerkiksi minigolfista. Lähtökohtana on saada pallo aloituspisteestä reikään mahdollisimman pienellä potkumäärällä, elikkä sama periaate kuin golfissa. Futisgolfissa sen sijaan ei käytetä golfpalloja ja golfmailoja, vaan jalkapalloja ja omia jalkoja. Piirteitä minigolfista näkyy esteistä radoilla. Pallon kuuluu esimerkiksi yhdessä radassa kulkea talon läpi ja toisessa radassa pallon kuuluu kulkea kivimuurin yli.

 

Miten futisgolfia pelataan?

 • Alueella on 18 rataa ja se jolla on vähiten potkuja kaikkien ratojen jälkeen voittaa.
 • Kaikkien ratojen alussa on keltainen pöytä ja sieltä löytyy selitys ja kuvaus miten rataa kuuluu pelata.
 • Meidän radoilla on kolme ”vaikeusastetta” mikä tarkoittaa että jokaisella radalla on kolme eri potkupistettä. Potkupisteet ovat merkityt kolmella eri värillä: valkoinen, keltainen ja punainen. Pelaaja valitsee itse mistä vaikeusasteesta pelataan.
  • Valkoinen on helpoin (toisin sanoen, radat ovat lyhyimmät). Tämä potkupiste sopii lapsille, junioreille tai henkilölle jonka mielestä omat potkut eivät ole voimakkaita.
  • Keltainen on alkuperäinen potkupiste ja sopii kaikille. Tässä vaikeusasteessa löytyy erillinen pelilauta useimmissa radoissa josta pallon voi potkia, mutta pallon saa myös potkia laudan sivusta olevassa ruohikosta.
  • Punainen on vaikein ja radat ovat pitempiä. Vaikeusaste sopii esimerkiksi jalkapallopelaajille ja niille jolla on voimakas potku.

Kilpailusäännöt

 

Seuraavia sääntöjä täytyy seurata jos halua yrittää rataennätystä. Halutessa rennomman pelikierroksen voi seurata sääntöjä kohdalla ”sääntöehdotuksia”. Yksittäisillä kilpailuilla voi kuitenkin olla muita sääntöjä.

 • Pelataan punaiselta vaikeusasteelta.
 • Maksimimäärä potkuja jokaisella radalla on 8. Jos ei onnistu saamaan palloa reikään alle kahdeksalla potkulla, merkitään 10 tuloskorttiin.
 • Radalla ei ole yhtään ”out of bounds”-aluetta, elikkä pallo on aina pelattavissa. Ainoa kerta kuin pallo on ”out of bounds”-alueella on jos pallo on vierekkäisillä pelloilla. Silloin saa yhden rangaistuspotkun ja pallo siirretään takaisin viimeiseen potkupisteeseen.
 • Pallo täytyy aina pelata siitä paikasta mihin se on pysähtynyt, myös esimerkiksi ojista. Pallon ollessa mielestäsi pelaamattomassa paikassa sen voi siirtää korkeintaan 3 metriä (ei lähemmäksi reikää) yhtä rangaistuspotkua vastaan.
 • Radalla 3 ja radalla 9 (molemmilla seinä aloituspisteen lähellä) pallon saa siirtää takaisin aloituspisteeseen ja jatkaa seuraavalla potkulla sieltä.
 • Pallon tulee aina olla pysähtynyt ennen seuraavaa potkua.
 • Pallon tulee kulkea esteiden läpi oikeasta suunnasta.

Pääsääntöisesti seuraamme World Footballgolf Association sääntöjä, paitsi yllämainituilla poikkeuksilla. Halutessa voi itse lukea sääntöjä World Footballgolf Associationin kotisivuilta: http://www.worldfootballgolf.com/footballgolf/rules
(vain englanniksi).

 

 

Sääntöehdotuksia

Jos haluaa pelata vakavammin ja yrittää rataennätystä täytyy seurata sääntöjä kohdalla ”Kilpailusäännöt”. Seuraavat säännöt ovat ehdotuksia joita voi seurata jos haluaa pelata rennommin. Pelatessa vähän rennommin voi myös lisätä omia tai muuttaa sääntöjä.

 • Maksimimäärä potkuja jokaisella radalla on 8. Jos ei onnistu saamaan palloa reikään alle kahdeksalla potkulla, merkitään 8 tuloskorttiin.
 • Jos pallo on pelaamattomassa paikassa (oja, este, pusikko, puu) sen saa siirtää jalkaterän (noin 30 cm) ilman rangaistuspotkua.
 • Pallon saa aina siirtää takaisin aloituspisteeseen ja potkaista seuraavan potkunsa sieltä.
 • Pallon tulee aina olla pysähtynyt ennen seuraavaa potkua.
 • Pallon tulee kulkea esteiden läpi oikeasta suunnasta.

 

Sen lisäksi voi lisätä sääntöjä tarpeidensa mukaan, esimerkiksi muuttaa potkujen maksimimäärää tai lisätä rangaistuspotkuja.

 

Mitä tarvitsee mukaan pelaamiseen?

Kaikki mitä pelaaja tarvitsee mukaansa on tarkoituksen mukaiset vaatteet ja kengät, sekä aurinkoisen mielen. Hintaan sisältyy pallo (saa toki ottaa oman pallon mukaansa), kynä ja tuloskortti. Huonossa säässä meillä on muutama sateenvarjoa lainattavana.

Pukeutuminen

Uppgårds Fotisgolfilla ei ole mitään pukukoodia tai muita kovia sääntöjä. Kaikki saa pukeutua miten itse pohtii sopii parhaiten sään mukaan. Kaikki jalkineet ovat sallitut, myös jalkapallokengät. On hyvä ottaa huomioon että futisgolfin alueella ei kuitenkaan ole yhtä hyvää ruohoa kuin jalkapallokentällä, sekä parilla kohdilla radalla pitää kävellä kalliolla.